Oppdaterte reiseråd 6/1-2021

Det er kommet nye anbefalinger fra Regjeringen, som blant annet innebærer at studenter skal holde seg hjemme, videregående skoler og ungdomsskoler er på rødt nivå, og hjemmekontor for de som har mulighet til det.

Våre busser og båter går som normalt, og det har ikke kommet nye råd eller anbefalinger knyttet til skoleskyss eller kollektivtransport.

Vi ber likevel om at de som må reise velger å reise på tidspunkt utenom tidene hvor mange skal samme veg.

Vi oppfordrer elevene om å velge tidligere og senere tidspunkt for sine reiser, og benytte seg av alternativ transport hvis de har mulighet til det.

De som reiser har et individuelt ansvar å følge reiseråd, nasjonale anbefalinger og påbud.

Våre generelle reiseråd til passasjerer:

 • Ikke reis hvis du er syk. Hvis du er syk eller mistenker at du er syk skal du ikke reise med offentlig transport.
 • Er reisen nødvendig? Vurder nødvendigheten av å gjennomføre reisen.
 • Bruk sykkel og andre transportmidler. Overvei å sykle, gå eller å bruke andre transportmidler istedenfor å bruke offentlig transport dersom det er mulig.
 • Unngå rush. Forsøk å legge reisen til et tidspunkt når ikke mange skal samme vei for å redusere trengsel på offentlig kommunikasjon, på holdeplasser, i havner mv.
 • God hostehygiene. Unngå å hoste og nyse i retning av medpassasjerer. Dersom du må hoste eller nyse bør du gjøre dette i et engangslommetørkle eller i albuekroken.
 • God håndhygiene. Sørg for å ivareta god håndhygiene både før, under og etter reisen. Vær ekstra oppmerksom på dette når du har vært i direkte kontakt med felles berøringspunkter, slik som håndtak, signalknapper, armlener mv. Her kan du lese mer om hygieneråd.
 • Hold avstand. Forsøk å holde god avstand til andre passasjerer, og unngå kontakt ansikt til ansikt. Det anbefales å holde en avstand på minst en meter til andre medpassasjerer på offentlige transportmidler. Dersom du ser at det er trengsel på transportmiddelet du hadde planlagt å reise med, bør du vurdere å vente til neste avgang eller å utsette reisen ytterligere.
 • Vis hensyn til andre reisende. Sørg for å vise hensyn til medpassasjerer og andre reisende, spesielt eldre personer.
 • Ikke gå på fulle busser. Dersom du ser at det er trengsel på transportmiddelet du hadde planlagt å reise med, bør du vurdere å vente til neste avgang eller å utsette reisen ytterligere.
 • Bruk munnbind. Munnbind er anbefalt når det ikke er mulig å holde en meter avstand. Passasjerer bør ha munnbind tilgjengelig før reiser. Dette gjelder for alle våre busser, hurtigbåter og ferger. Gjelder reisende over 12 år. Følg råd om riktig bruk av munnbind. Ha hånddesinfeksjonsmiddel tilgjengelig dersom du bruker munnbind. Ta munnbindet av etter reise, og kast munnbindet i en søppelbøtte når du har forlatt transportmiddelet. Her kan du lese mer om råd for riktig bruk av munnbind.
 • Har du økt risiko for alvorlig covid-19 bør du unngå å reise kollektivt når avstand ikke kan opprettholdes. Les om risikogrupper (fhi.no) 
 • Bruk munnbind ved innreisekarantene ankomst fra «rødt» land (innreisekarantene): Alle over 12 år som ankommer Norge og er i innreisekarantene skal bruke munnbind på transportmiddelet (fram til karantenestedet).
 • La skoleelever gå på bussen først. Folkehelseinstituttet oppfordrer voksne som ikke har arbeid i kritiske samfunnsfunksjoner til å vike for skoleelever på kollektivtransport.
 • Sitt, unngå å stå på bussen. For å unngå trengsel i midtgangen anbefaler vi våre passasjerer å finne seg et ledig sete på bussen. Hvis det ikke er ledige seter om bord er en meters avstand til andre passasjerer anbefalt. Personer kan passere hverandre og være kortvarig i samme område (inntil 15 minutter) uten særlig smitterisiko. Den generelle anbefalingen om en meter avstand kan fravikes på reiser som varer under én time. 
Til toppen