Språksamlingene arrangeres årlig for elever på videregående skoler i Troms fylkeskommune og elever fra andre fylker som får nettbasert opplæring fra Nord-Troms VGS. Samlingene er et tilbud til elever som får opplæring i samisk med stedlig lærer eller som fjernundervisning, og vil gi elevene anledning til å praktisere språket sammen med andre samiskelever gjennom ulike aktiviteter. Dette bidrar til å styrke elevenes språk, identitet og tilhørighet.
I år deltok hele 65 elever fra 10 forskjellige skoler. På språksamlingen var det arrangert flere forskjellige aktiviteter som presenterte den samiske kulturen.
Dag 1: Ankomst
På mandag, som var ankomstdagen ble vi innlosjert på nedlagte Arnøyhamn skole. Dette skulle da være vårt hjem under oppholdet.
Dag 2: Ut i naturen
Tirsdags morgen sto vi opp og gjorde oss klar for forskjellige språkaktiviteter som skulle forgå ute i naturen. Her dro vi blant annet på fisketur, observasjon i fjæra, i tillegg til at vi bygget en miniatyrlavvo. Utpå kvelden kunne vi velge om vi skulle spille bingo, lage fingerbøl på duodji, eller delta på volleyball.
Dag 3: Årvik museum
Onsdags morgen var det bare å hive i seg frokost, før vi tok buss til Årviksand, som er den nest største bygda på Arnøya. Her deltok vi på natursti, som innebar å gå en tur langs en sti og svare på spørsmål og gjøre oppgaver. Etter naturstien gikk vi videre til et museum som var lokalisert i Årviksand, Årvik museum. Her fikk vi se gamle gjenstander og redskap som ble tatt i bruk på slutten av 1800-tallet, til 1970. Når vi tok bussen tilbake til Arnøya ble det klargjort til slakting av rein, som alle elevene fikk være med å se på. Senere på kvelden samlet alle seg i gymsalen. Det ble kåringer av konkurranser og quiz. I tillegg sa alle farvel til hverandre.
Dag 4: Avreise
Siste dag var det avreise som sto på planen, men her støtte vi på et problem. Hurtigbåten vi skulle ta hjem, som gikk ifra Arnøyhamn til Tromsø var innstilt. Vi måtte dermed bestille buss og kjøre helt til Tromsø.
Hva fikk vi servert på turen?
Til frokost og kveldsmat ble det servert brødskive med diverse pålegg. Til lunsj fikk vi første dagen en gryterett med ris og dag to fikk vi hamburger med salat og andre grønnsaker. Til middag fikk vi laks med potet og agurk og biđus med kjøtt, potet, gulrot og brød. Det var alltid tilgang på mat om man ble sulten imellom måltidene, enten en brødskive eller frukt. Siste kveld på leir, fikk vi muligheten til å smake på blodpannekake, hvor blodet var ferskt øset ut av den nyslaktede reinen.